FIN

Tutustu Tapanilan Urheilukeskuksen tiloihin panoramakuvien avulla.

Palaute2


Tapanilan Urheilukeskus
Erätie 3, 00730 Helsinki
(09) 3507 077
info(at)tapanilanurheilu.fi

Linkit

Tapanila-Seura

Tapanila?

Tapanila sijaitsee Koillis-Helsingissä oivallisten liikenneyhteyksien varrella. 

Urheilukeskus? Erä?

Urheiluseura Tapanilan Erä alkoi rakentaa urheilutaloa Helsingin Olympialaisten innoittamana, mutta rahojen loputtua kiinteistön ylläpitäminen siirtyi vuonna 1960 Tapanilan Urheilutalosäätiölle, joka on yli viidenkymmen vuoden ajan vastannut Tapanilan Urheilukeskuksen toiminnasta.

Urheiluseura Erä on edelleen urheilutalosäätiön suurin vuokralainen, mutta tiloja vuokrataan kaikille urheiluseuroille. Urheiluseura Erän jaostoissa harrastajia on niin paljon että monet kutsuvat Tapanilan Urheilukeskuksen tiloja Eräksi.  

Mosa

Tapanilassa on hyvä asua. Kuva on Tapanila-Seuran kesäkuisin järjestämästä ”Mosapiknikistä”, jonka lisäksi Mosassa* juhlitaan muutenkin paljon joukolla. 


Toukokuussa kesä otetaan vastaan ”Mosa Herää”-tapahtumalla, ja luonnollisesti suvi päätetään ”Mosa Sammuu”-elojuhlilla. Jouluun virittäydytään avaamalla jokaisena joulupäivää edeltävänä iltana ”Elävän Adventtikalenterin” luukku jossakin mosalaisessa pihapiirissä.

Vireän ja aktiivisen toiminnan ansiosta Tapanila valittiinkin vuonna 2009 Suomen vuoden kaupunginosaksi!

*) paikkakuntalaisten laajalti käyttämä Mosa-lyhennös Tapanilasta puhuttaessa juontaa kylän ruotsinkielisestä nimestä Mosabacka.

Tapanilan Urheilukeskuksen kolmessa Tapanilan kiinteistössä ja Helsingin Mailapelikeskuksessa on liikuntatiloja yhteensä noin puolentoista hehtaarin verran. Tiloissamme harrastetaan 80 sisäliikuntaa ja -jumppaa. Tilojen käyttäjätunteja kertyy vuodessa yli 1,3 miljoonaa. 

Vuokralaisina urheiluseuroja, yksityishenkilöitä ja yhteistöjä

Kouluvuoden aikana urheilukeskuksen tiloissa vierailee runsaasti Hiidenkiven peruskoulun oppilaita, jotka ovat matkalla liikuntatunneilleen. Iltaisin urheilukeskuksen kansoittavat urheiluseura Tapanilan Erän ja muiden urheiluseurojen harrastajat.


Urheilukeskuksessa on kattavasti tarjolla liikunnan lisäksi kehonhoidon ja kulttuurialan palveluita. Niitä tarjoavat Helsingin kaupunginkirjaston Tapanilan toimipiste, Nuorisoasiainkeskuksen Tapanilan nuorisotalo, urheiluhieroja Marko Arponen sekä Tapanilan Terveystalo. Musiikkikoulu Jamkids ja Suomen Kiipeilyliitto ovat myös vuokralaisina urheilukeskuksen tiloissa.

Vireä viisikymppinen

Yli viidenkymmenen vuoden ajan on Tapanilan Urheilukeskuksessa tavoiteltu monipuolisuutta ja muunneltavuutta, jotta eri lajeissa koettujen suosion vaihtelujen merkitys jäisi kokonaisuuden kannalta mahdollisimman vähäiseksi. Urheilukeskuksessa on pyritty luomaan liikunnallisia olosuhteita ihmisen koko elämänkaaren ajaksi.

Urheilukeskus on koettu toiminta-alueellaan erittäin tarpeellisena harrastuspaikkana ja se onkin tärkeä osa tapanilalaista sielunmaisemaa. Urheilukeskuksessa on perustajajärjestö Tapanilan Erän sekä muiden seurojen ollut mahdollista harjoittaa mittavaa harrastus- ja kilpaurheilutoimintaa. Ja tulokset ovat olleet mainoita!


Mikä ihmeen Tapanila?

Tapanila on vanha huvila-alue Koillis-Helsingissä, jonka rakentaminen aloitettiin varsinaisesti vuonna 1907. Innoittajana olivat 1903 perustetun 
puutarhakaupunki Letchworthin ihanteet, jonka mukaisesti isojen kaupunkien ympärille muodostettiin pienempien alueiden piirejä. Alueiden väliin jätettiin luonnonmukaisuutta ja puhtaampaa ympäristöä edistäviä puistoalueita.


Nykyään Tapanila on puistomainen omakoti-, rivitalo- ja pienkerrostaloalue, jonka asukaskunta tuntuu nuorenevan koko ajan. Asukkaita alueella on kymmenisen tuhatta. Omakotitaloista on vielä suhteellisen suuri osa vanhoja, jo vuosisadan alussa rakennettuja ja myöhemmin remontoituja. Kerrostaloista, rivitaloista ja paritaloista löytyy omistus-, osaomistus-, asumisoikeus- ja vuokra-asuntoja. 


Uusiakin taloja toki on, mutta rakennustyylissä on hienosti vältytty pahoilta ylilyönneiltä – alueen tyyli on säilynyt hyvin. Yhtenä erikoisuutena alueella on muutama Terijoelta aikanaan siirretty huvila, jotka tunnistaa pyöröhirsirakenteesta. 


Yritys- ja teollisuustoimintaa alueella on vähän. Pieniä yrityksiä toimii vanhassa Sanduddin tapettitehtaassa ja aseman vieressä vanhassa autokoritehtaassa. Töihin stadin keskustaan on helppo mennä, juna vie perille rautatieasemalle 17 minuutissa. 


Autolla Lahdentietä pääsee Vallilaan vartissa. HKL:n lippu käy junassakin, 
bussilla pääsee suoraan Hakaniemen torille. Tapanila on rauhallinen, vehreä asuinalue. Päivähoitopaikkojakin on alueella ja palvelut ovat lähellä, Malmilla ja Tikkurilassa. Tapanilasta löytyy asiamiesposti, pari ruokakauppaa, R-kioski, 5 ravintolaa, kukkakauppa, partureita, lahjatavarakauppa, leipomo Rönttösrouva, snagari ja tietenkin Tapanilan Urheilukeskus.